Tips tegen voorjaarsmoeheid

Heb je het idee dat je van alles wilt ondernemen, maar er simpelweg te moe voor bent? Dan hoef je niet meteen een vreselijke ziekte onder de leden te hebben. Je bent gewoon voorjaarsmoe!

Tijdens de winter is je lichaam in de ruststand gegaan om energie te sparen en moet die tegen het voorjaar omschakelen. Daarnaast speelt het gebrek aan vitamine D ons parten. De aanmaak ervan wordt juist door de zon gestimuleerd.

Als je last hebt van spier- en gewrichtspijnen tijdens je voorjaarsmoeheid, dan is dat een extra aanwijzing voor voorjaarsmoeheid: vitamine D is namelijk van belang voor de opbouw van je botten.

Wie weinig in de zon komt, zoals ouderen of gesluierde mensen, loopt kans op een gebrek aan vitamine D. Ook mensen met een donkere huidskleur moeten oppassen: het extra piment vormt een beschermingsschild tegen de zon: goed als je in Afrika woont, minder handig in ons bewolkt landje.

Vooral mensen die een zeer drukke periode achter de rug hebben gehad (lees: veel stress, weinig slaap), zijn uitstekende kandidaten voor voorjaarsmoeheid.

Wat valt er tegen te doen?

– op tijd slapen (minimaal acht uur per dag)
– veel groenten en fruit eten (mag ook in de vorm van een smoothie)
– veel vette vis (bijvoorbeeld haring, zalm of tonijn)
– Niet teveel in bed liggen uit vermoeidheid, maar juist extra buiten lopen (kom je ook weer in de zon en je dwingt je lichaam uit de ‘ruststand’ te komen)
– tijdelijk vitamine D3 en B12 innemen als extraatje

B12 is weer goed voor het zenuwstelsel, bevordert de energiestofwisseling en helpt om vermoeidheid te verminderen.

Nu ben ik natuurlijk coach, en geen huisarts. Als klachten te lang aanhouden, moet je dus de dokter raadplegen. Nu ben ik, naast coach, wel kok. En elke kok kan je vertellen dat een gezond en evenwichtig voedingspatroon van belang is.

Zelf maaltijden koken, met de vitaminesupplementen als tijdelijke aanvulling, dwingt je tot een ‘time out’: je werkt niet, je bent nu bezig met jezelf, met je gezondheid.

Ben je in de gelegenheid, zorg ook voor extra lichamelijke aanraking: heb seks met je partner of zoek bijvoorbeeld een masseur of masseuse. Je wordt er simpelweg blij en ontspannen van en je keert dichter bij je lichaam terug -en luistert er dus ook beter naar.

Als je alles toepast, zou je na een week al positieve effecten moeten merken.

Geraadpleegde bronnen:

www.nu.nl
www.voedingscentrum.nl

Comments are closed.